Elektronik faturanın e-Fatura ve e-Arşiv olmak üzere iki türü vardır. E-Arşiv, faturaların ikinci nüshasının elektronik ortamda oluşturulup saklanmasını, gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlar. Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen e-Arşiv hizmeti, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği düzenlemesi ile uygulamaya geçmiştir. E-Fatura sadece e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. E-Arşiv ise göndericinin e-Fatura, alıcının kağıt fatura kullanıcısı olması halinde gerçekleşir. Yani herkese e-Fatura kesilemez; yalnızca e-Fatura kullanıcılarına e-Fatura kesilebilir. E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve kuruma kağıt fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenir. E-Arşiv kullanıcısı olabilmek için öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmak gerekir.
e-Arşiv ile muhasebeyi ilgilendiren tüm belgelerinizi dijital ortamda yasal ve güvenli şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Mikro Yazılım ürünleri ile donanım bedeli ödemeden kolayca e-arşiv’e geçebilir, ürünler içerisinde yer alan 2.000/5.000 e-Arşiv modülü ile stok ve cari takibinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Çok Hızlı
Masrafsız
Tahsilatı Hızlandırır
Verimli
Arşivlenme ve Erişim
Kolaylığı
Doğa Dostu
Elektronik faturanın bir türü olarak nitelenen e-arşiv, faturanın ikinci nüshasının dijital ortamda oluşturulup saklanmasını sağlar. e-Fatura gibi e-arşiv’in veri format ve standardı da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir.
433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile uygulamaya girmiştir.
Veri formatı ile standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir.
Kağıda basılmaz, tüm işlemleri dijital ortamda yapılır.
e-Arşiv kullanmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmak gerekir.
e-Fatura yalnızca e-fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilir. Gönderici e-fatura; alıcı kağıt fatura kullanıcısı ise e-arşiv kullanılır.
Hayır, e-arşiv kullanmak için öncelikle e-fatura kullanıcısı olmalısınız.
e-Arşivi, tıpkı e-fatura gibi en fazla 7 gün öncesi olacak şekilde düzenlemeniz, bir haftalık süreyi aşmamanız gerekiyor.
Başvuru sürecinizi ve aktivasyonunu tamlamladıktan ve elektronik fatura hesabınızı aktifleştirdikten sonra Mikro Yazılım programları üzerinden satış faturası oluşturmaya ve elektronik olarak göndermeye başlayabilirsiniz.
e-Faturaya geçme zorunluluğu olan tüm mükellefler, e-arşiv de kullanmak zorunda. 2021 veya sonraki hesap dönemleri brüt satış hasılatı cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022’den itibaren e-faturaya ve e-arşive geçiş yapması gerekiyor.