‘Müstahsil’ sözcüğü Arapçada ‘üretici’ anlamına gelir. Defter tutan çiftçi veya toptancıların, defter tutmayan çiftçilerden ürün satın aldıkları ürünlerin karşılığında düzenlemeleri zorunlu olan belgeye müstahsil makbuzu denir. Bu makbuza ‘üreticiye kesilen makbuz‘ da denir. e-Müstahsil uygulamasıyla, ilgili ticari faaliyetler elektronik olarak yürütülür. Bu nedenle Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirtilen usul ve esaslarla müstahsil makbuzu ile aynı nitelikleri taşıyan elektronik müstahsil makbuzu düzenlenir. Makbuz yine dijital ortamda saklanır, iletilir ve GİB’e raporlanır.
2020 veya sonraki yıllarda e-fatura uygulamasına geçen ve müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğu olan mükelleflerin, e-fatura uygulamasına geçiş süresi içinde e-müstahsil makbuzu uygulamasına da geçme zorunluluğu bulunuyor.
Kanuna göre geriye dönük faturaların 7 gün içinde kesilmesi gerekiyor. Söz konusu tarih ile cari tarih arasında başka bir fatura düzenlememişse e-müstahsil makbuzunuzu 7 gün içinde kesebilirsiniz.
2020 veya sonraki yıllarda e-fatura uygulamasına geçmiş, ayrıca müstahsil makbuzu düzenleme zorunluluğu olan mükelleflerin, e-fatura uygulamasına geçiş süresi içinde e-müstahsil makbuzu uygulamasına da geçmesi gerekiyor.