Mikro Yazılım ile e-SMM hesabınızı GİB’e başvuruda bulunmadan, yalnızca kayıt formunu doldurarak hemen açabilirsiniz. e-Serbest meslek makbuzunu aktifleştirmek için ihtiyacınız olan tek şey e-imza veya mali mühür.
e-Serbest meslek makbuzu (e-SMM), serbest meslek erbabının mesleki faaliyetlerini ilgilendiren tüm iş ve tahsilatları için elektronik ortamda düzenlediği, matbu serbest meslek makbuzu ile aynı yasal özelliklere sahip, dijital olarak saklanan ve ibraz edilen bir değerli elektronik belgedir. e-SMM, hizmet alanın talebine göre elektronik ortamdan veya kağıt olarak iletilebilir.
Vergiden muaf olmayan tüm serbest meslek mensupları, 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren faaliyete başladıkları ilk 3 ayın sonuna dek e-SMM’ye geçmek zorundadır. Özetle serbest meslek erbabının serbest meslek makbuzlarını e-SMM olarak düzenlemesinin mecburi olduğunu söyleyebiliriz.
e-SMM’den tıpkı e-faturadaki gibi 3 yöntemle faydalanabilirsiniz:
e-İmza veya mali mührünüz varsa üç ayrı e-SMM kullanım yönteminden biriyle e-serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz. e-SMM’ye serbest meslek erbabı ile müşterinin adı, soyadı, vergi dairesi, VKN ya da TCKN’sini ve adres bilgilerini yazmalı, belgenin düzenlenme tarihini saat ve dakika ile birlikte girmeli, son olarak vergi detaylarını da içerecek şekilde alınan meblağı eklemelisiniz. Ardından e-SMM’niz kesilip gönderilmeye hazır olacak.
“e-Serbest meslek makbuzu geriye dönük kesilir mi?” sorusunun cevabı, hayır. e-SMM, geriye dönük kesilemez. Makbuz tahsilat esası geçerli olduğu için e-SMM’nin de tahsilatın yapıldığı an düzenlenmesi mecburidir.
“e-Serbest meslek makbuzu fatura yerine geçer mi?” sorusuna cevabımız, hayır. Serbest meslek makbuzu, ücret tahsilinin yapıldığını ispatladığı için fatura ve fiş ile benzerlik gösterir. Ancak her iki belgede de KDV bulunurken e-SMM’de faturadakine ilaveten stopaj vergisi de söz konusudur. Faturada stopaj bulunmaz. Bu iki belge farklı işlerde kullanıldığı için birbirinin yerine geçmez.